zaterdag 20 juli 2013

Review iphone 5

Revolutionair of saai?

Als je de iphone 5 het eerst in handen krijgt is het niet het grote scherm dat opvalt maar de zeer dunne behuizing. Het lichte gewicht en de dunne behuizing maakte de meeste indruk op mij. De iphone 5 is 20 procent lichter en 18 procent dunner dan de iphone 4s en dat merk je duidelijk.
Waar ik ook onder de indruk van was, is dat het technische gezien een hele klus voor apple moet zijn geweest om alle onderdelen in zo'n compacte behuizing te krijgen.

Design iphone 5

De iphone 4 was voor apple een grote verandering qua design. Het plastic van de iphone 3-serie werd vervangen door glas, dat het toestel een dure en luxe uitstraling gaf. Wat het gewicht betreft is de iphone 5 flink wat lichter dan de iphone 4s. Hij is van 140 gram naar 112 gram gegaan en dat verschil merk je meteen.

Uiterlijk iphone 5

Zoals ik eerder al aangaf zijn er twee dingen die opvallen als je de iphone 5 voor het eerst in de hand hebt: hij is veel lichter en platter. Het toestel is even breed als de iphone 4s, maar wel ietsje langer: 8,6 mm om precies te zijn. Dat verschil zorgt ervoor dat je alsnog het toestel met een hand kunt bedienen.
Alle knopjes zitten nog steeds op dezelfde plek. De veranderingen zijn eigenlijk alleen aan de onderkant zien. De headset aansluiting zit nu ook aan de onderkant en er is een nieuwe microfoon- en speakergrille ontworpen.

Camera iphone 5

De camera op de achterkant van de iphone 5 lijkt op papier niet veel veranderd ten opzichte met de iphone 4s. Toch beloofte apple dat er het een en ander aan de camera is verbeterd. Daarnaast is de lens gemaakt van saffierkristal, waardoor deze minder gevoellig is voor krassen.

Vergelijking met iphone 4s

Apple heeft de gewoonte elke twee jaar het uiterlijk van de iphone te veranderen.
In de tussenliggende jaren ligt het accent vaak op softwarefuncties, zoals Siri.
Toch was er wel wat gemopper want de iphone 5 was niet meer dan een ''uitgerekte iphone 4s''.
Qua design klopt dat wel , maar er zijn technische gezien toch heel veel verschillen.

Conclusie

De iphone is totaal vernieuwd maar tegelijk zijn er ook veel dingen hetzelfde gebleven.
Je kunt je daar boos over maken, maar dit is tot nu toe een succesvolle strategie van apple geweest.
Elke iphone verkocht beter dan z'n voorganger. Bij de iphone 4s duurde het bijna een dag voordat de eerste voorraad was uitverkocht, terwijl de iphone 5 binnen een uur was uitverkocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten